Voor welke vaartuigen heb ik een vaarbewijs nodig?

Je bent verplicht een Klein vaarbewijs te hebben als je met een boot langer dan 15 meter vaart en/of die harder kan varen dan 20 km per uur. Deze verplichting geldt voor alle vaartuigen dus ook voor rubberboten met buitenboordmotor en waterscooters die harder dan 20 km per uur kunnen varen.

Welk vaarbewijs heb ik nodig?

Voor het varen op alle binnenwateren heb je een Klein vaarbewijs 2 nodig. Vaar je niet op de Oosterschelde, Westerschelde, de Waddenzee, de Eems-Dollard of op het IJsselmeer (incl. Markermeer en IJmeer) dan kan je volstaan met Klein vaarbewijs 1. Klein vaarbewijs 1 is dus voor meren, rivieren en kanalen en Klein vaarbewijs 2 is voor de grotere binnenwateren.

Is er een minimum of maximum leeftijd?

Het Klein vaarbewijs wordt uitgegeven aan personen vanaf 18 jaar. Je mag wel voor je 18 bent examen doen. Het Klein vaarbewijs is levenslang geldig. (Dat was vroeger tot je zeventigste)

Zijn er medische eisen?

Ja. Als je geslaagd bent voor je examen krijg je samen met het aanvraagformulier voor je vaarbewijs een formulier waarop je dient aan te geven of je voldoet aan de medische eisen. Als je niet alle vragen in het formulier met nee kan beantwoorden, dien je een schriftelijke verklaring van een atrs mee te sturen waarin duidelijk de aard en ernst van de aandoening wordt uitgelegd. Voor meer informatie over de medische eisen en een voorbeeld van het formulier: medische eisen

Examen Klein vaarbewijs I en/of II

Als je nog geen vaarbewijs hebt en alleen op de kleine binnenwateren wilt varen, doe je alleen het examen Klein vaarbewijs I. Als je al een Klein vaarbewijs 1 hebt en een Klein vaarbewijs 2 wilt, doe je het examen Klein vaarbewijs II. Als je nog geen vaarbewijs hebt en je wilt op alle binnenwateren varen, doe je de examens Klein vaarbewijs I en II. Je kan deze examens op dezelfde dag plannen.

Inschrijven en examen doen

Het examen Klein vaarbewijs wordt landelijk georganiseerd en afgenomen door de Vamex. Je kan je online inschrijven op een datum die jou uitkomt en het examen doen op een locatie die het dichtste bij jou in de buurt is. Je krijgt de uitslag van het examen direct.

Alle praktische informatie en inschrijven via deze link:inschrijven voor het examen

Succes!