Cursus inhoud Klein vaarbewijs 1

 

De gratis online cursus Klein vaarbewijs 1 bestaat uit zo'n dertig hoofdstukken, onderverdeeld over vijf delen. De uitleg wordt verheldert met bijna 200 tekeningen en foto's. Je kan de delen in willekeurige volgorde doorlopen maar ik raad je aan om de hoofdstukken wel op volgorde te lezen.

Als je alle delen grondig hebt bestudeert, ben je klaar om het vaarbewijs examen te doen. Let op: zeker als je geen of weinig vaarervaring hebt, is slagen voor het vaarbewijs examen geen makkie. Je kan vragen verwachten over alle onderwerpen die in deze cursus worden behandeld en dat is zonder meer veel informatie om tot je te nemen.
Daarom raad ik je aan om gebruik te maken van een studieschema, zodat je met regelmaat en focus met de vaarbewijs cursus bezig kan zijn.

tip uit de praktijkSommige begrippen worden in de cursus vet weergegeven. Dat zijn begrippen die belangrijk zijn om voor het examen te weten.
Het plaatje hiernaast wordt in de cursus veel gebruikt om extra tips te geven of handigheidjes uit te leggen.

 

Deel 1 Manoeuvreren

In dit deel worden de basisprincipes van het manoeuvreren met kleine motorboten uitgelegd. Na het leren van deze principes, heb je een beter begrip van hoe een boot zich gedraagt en hoe jij daar gebruik van kan maken als je achter het roer staat. De onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: schroefwerking, keren, draaicirkels en aanmeren en wegvaren onder verschillende omstandigheden.

Deel 2 Het schip en de uitrusting

In dit deel wordt iets verteld over de uitrusting en bouw van een boot en de veiligheidsuitrusting die je aan boord moet hebben. Belangrijke onderwerpen zijn o.a. brandveiligheid en basis motorkennis, zodat je goed voorbereid onderweg gaat.

Deel 3 Het vaarwater

In dit deel gaan we in op de tochtvoorbereiding en meteorologie en welke hulpmiddelen je daarbij hebt zoals bijvoorbeeld waterkaarten en weerberichten. Je leert hoe je moet uitrekenen of het water diep genoeg voor jouw boot is en of je onder een brug door kan varen. Ook wordt er ingegaan op de betonning van het water en verkeersborden. Dit deel zal je helpen om op een veilige manier je weg over het water te vinden.

Deel 4 Reglementen en wetten

In dit belangrijke deel wordt je uitgelegd welke wetten en reglementen op het water gelden. Je leert iets over jouw verplichtingen als schipper en ook met welke voorrangsregels je te maken hebt. Het is natuurlijk wat droge stof maar het geeft je veel zekerheid als je weet wanneer je wel en niet voorrang hebt.

Deel 5 Navigatielichten

In dit deel zal je veel afbeeldingen van schepen en hun navigatieverlichting tegenkomen. Alle belangrijke verlichting die op schepen wordt gebruikt wordt je getoond, zodat je ook 's nachts weet met welk soort schepen je te maken hebt.

button volgende